Jörgen Berggren är domaransvarig för Skånes fotbollsförbund. Foto: SVT

Skånefotbollen inför matchvärdar på ungdomsmatcher

Uppdaterad
Publicerad

Att föräldrar och ledare skriker på domare och barn som spelar fotboll är vardag på många fotbollsmatcher. Men för att ta bort hetsen under ungdomsmatcherna satsar Skånes fotbollsförbund just nu på att ha matchvärdar under ungdomsmatcherna.

– Det är stökigt under matcherna  och vi kände att vi behövde göra något för att få bort det från ungdomsmatcherna, säger Jörgen Berggren domaransvarig Skåne FF.

Stöttar domaren

Matchvärden kommer under matchen gå runt och hålla koll så att stämningen inte blir hetsigt och vara stöttande för domaren som ofta brukar bli ensam under matcher.

– Föreningarna kan köpa ett matchvärdspaket från oss. Där ingår det utbildning i hur man ska vara en matchvärd. Alla kan bli utbildade men oftast är det en förälder i föreingen som utbildar sig, berättar Jörgen Berggren.

”Lugn och utvecklande miljö”

Skånes fotbollsförbund håller just nu på att utbilda personer till att bli matchvärdar, och hoppas att fler klubbar vill vara med.

– Vårt mål är att barn och ungdomar ska kunna spela fotboll under en lugn och utvecklande miljö och slippa höra ledare som skriker, säger Jörgen Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.